Biketrial in een notendop

Op de Casinosite in Middelkerke zal op zondag 18 juli het Belgisch kampioen biketrial plaatsvinden. Wat moet je als toeschouwer weten over deze sport? We leggen hier kort de basis uit …

Biketrial is de meest technische sport die kan worden beoefend met een fiets. Het uiteindelijke doel van deze sport is obstakels berijden met het oog op zo weinig mogelijk strafpunten maken. Een strafpunt kan je maken door een voet aan de grond te zetten, te vallen of door de tijdslimiet te overschrijden.

Wedstrijden werden vroeger meestal in de natuur gehouden, meer recent worden meer en meer wedstrijden in het centrum van steden georganiseerd, wat het aantrekkelijker maakt voor het publiek. De obstakels variëren van rotsen, betonnen buizen en blokken tot boomstammen, rivieren, hellingen of een combinatie van dit alles.

Elk parcours bestaat uit verschillende zones. In een zone kan je punten verdienen. Elke zone is onderverdeeld in 6 secties waarbij elke sectie uit een aantal obstakels bestaat. Kom je door de sectie zonder strafpunten te verzamelen dan verdien je 10 punten. Strafpunten kan je krijgen om volgende redenen:

  • Voet aan grond: 1 strafpunt per keer
  • Vallen: 5 strafpunten
  • Hand plaatsen: 5 strafpunten
  • Beide voeten samen op de grond: 5 strafpunten

Heb je 5 strafpunten verzameld of heb je de tijdslimiet van 2 minuten overschreden dan moet je de zone verlaten.

De rijder met de meeste punten op het einde van de wedstrijd is de winnaar.

Bron: Belgian Cycling