Kenny Belaey: “Middelkerke wordt zondag Stonehenge aan zee”

De topfavoriet voor het Belgisch kampioenschap biketrial komende zondag in Middelkerke? Kenny Belaey uiteraard! De 38-jarige Oost-Vlaming heeft sinds zijn twaalfde elk BK waaraan hij deelnam gewonnen en is een levende legende in deze spectaculaire tak van de wielersport. En of er spektakel te beleven zal zijn zondag?! “Er zullen zes vrachtwagens met rotsblokken worden gelost om het parcours te bouwen. Middelkerke wordt zondag Stonehenge aan zee”, lacht Belaey.

Belaey neemt zijn rol als ambassadeur van het BK biketrial ter harte. “Vroeger vonden onze wedstrijden ergens diep in de bossen plaats, ver weg van het publiek. Nu wordt de sport naar het volk gebracht”, zegt Belaey. “Het is fantastisch dat dit BK in Middelkerke georganiseerd wordt. In een toeristische plaats aan de kust is er sowieso altijd veel volk en veel animo. Veel mensen zullen zondag onze spectaculaire sport leren kennen. De toegang tot het Epernayplein is gratis, iedereen is welkom om van het BK te komen genieten. De vele kijklustigen zullen voor een bruisende sfeer zorgen. Biketrial is een geweldige kijksport!”, verzekert Belaey.

Biketrial is de meest technische sport die kan worden beoefend met een fiets. Het doel is een aantal uitdagende hindernissen te nemen zonder de grond of de hindernis met de voeten te beroeren. “Speciaal voor dit BK zullen er zes vrachtwagens met rotsblokken gelost worden om het parcours te bouwen. Middelkerke wordt zondag Stonehenge aan zee”, verwijst Belaey met een knipoog naar het wereldberoemde megalithisch monument in Engeland.

Grootste uitdagers

Zelf is Belaey ook een monument en wereldberoemd binnen zijn sporttak. Het aantal Belgische en wereldtitels die hij op zijn palmares heeft staan, zijn haast niet meer te tellen. “Ik heb er echt geen idee van voor de hoeveelste keer ik zondag Belgisch kampioen kan worden”, zegt ‘The Magician’. “Sinds mijn twaalfde heb ik elk BK waaraan ik heb deelgenomen gewonnen.” Toch blijft hij op zijn hoede. “Er bestaan geen makkelijke wedstrijden. Je moet altijd je hoofd erbij houden. Zondag verwacht ik dat Romain Leonard en mijn broer Wesley mijn grootste uitdagers zullen worden.”

Het valt ook nog af te wachten hoe iedereen de coronacrisis is doorgekomen. Het BK in Middelkerke is de eerste wedstrijd op Belgische bodem in lange tijd. “Het WK in Spanje werd in 2020 omwille van de pandemie afgelast en dat kwam me eigenlijk niet slecht uit”, vertelt Kenny Belaey. “Ik kampte met een achterstand, want in 2019 was mijn mindset er niet en heb ik geen wedstrijden gereden. Maar in de lockdown vorig jaar ben ik opnieuw hard beginnen trainen, op het parcours in mijn eigen tuin en in het trialpark in Aalter en vanaf de zomer ook veel in Spanje.”

“Ik wil geen papzak worden”

Belaey is dus klaar voor het BK in Middelkerke, al is het WK in het Spaanse Vic begin september zijn hoofddoel. “Ik ben een kampioenschapsrenner. Het WK heeft 25 jaar lang mijn leven bepaald, maar zorgt ook voor stress en druk. Ik wil nog één keer vlammen in Vic en daarna het WK-verhaal afsluiten”, aldus Belaey, die benadrukt dat hij niét stopt met biketial. “Ik wil geen papzak worden”, lacht de 38-jarige Oost-Vlaming. “Ik ga blijven trainen. Ook de komende jaren gaan jullie me nog zien op het BK en tal van andere wedstrijden!”

En ook in de Verenigde Staten zal je Kenny Belaey de komende jaren nog in actie kunnen zien. ‘The Magician’ organiseerde er in juni het eerste Bentonville Bike Fest, een meerdaags (trial)bikefestival. Sinds 2012 toeren Kenny en Wesley ook met hun spectaculaire NBA Halftime Shows door de VS en dat succesverhaal is ook nog lang niet te einde. Maar eerst zondag het spektakel verzekeren op het BK biketrial in Middelkerke!

© foto by Kenny Belaey

PRAKTISCHE INFO BK BIKETRIAL MIDDELKERKE:

Programma zondag 18 juli 2021:

• 10u00-13u00: U9, U11, U13, U15
• 13u30-15u30: U17 & Men Juniors
• 16u00-18u00: Men/Women Elite

Locatie:

Epernayplein, Middelkerke

Tickets:

Toegang tot het BK biketrial is gratis!